Двамата бяха единодушни, че политиката на сближаване трябва да се

...
 Двамата бяха единодушни, че политиката на сближаване трябва да се
Коментари Харесай

Президентът Радев: ЕС не може да бъде силен, ако дори една от страните в него е слабо звено

 Двамата бяха единомислещи, че политиката на доближаване би трябвало да се развива и надгражда, тъй като концепцията за единение е в същността на Европейския съюз. Карл-Хайнц Ламберц оцени високо извършената по самодейност на българския държавен глава през май т.г. в Русе тристранната среща сред президентите на България, Австрия и Румъния, която подчертава на развиването на Дунавския район.
„ Това е верният метод, тъй като такива начинания имат принос за доближаването “, уточни ръководителят на Европейския комитет на районите. 

По време на диалога Румен Радев посочи, че не гръмките политически заявления ще върнат доверието на хората към европейските институции, а действителното внимание към проблемите на европейците.

 

Румен Радев и Карл-Хайнц Ламберц бяха единомислещи, че политиката на доближаване не би трябвало да се изчерпва с реализирането на инфраструктурни планове, а е належащо да се влага и в развиването на човешкия капитал посредством стратегии, ориентирани към възстановяване на образованието, опазването на здравето, нововъведенията и стопанската система, изключително в по-малките градове. 

Държавният глава обърна внимание, че въпреки в новата Многогодишна финансова рамка на Европейски Съюз акцент да е подложен върху сигурността, стабилността и миграцията, е належащо да се поставят и повече старания за развиването на политиката за доближаване.

Запазването на кохезионната политика в бюджета на съюза за интервала след 2020 година слага нови провокации пред нас, тъй като би трябвало да подсигуряваме, че отпуснатите финансови средства по нея ще бъдат разпределяни, харчени и следени дейно, транспарантно и оправдано, съобщи Румен Радев.

Президентът акцентира, че най-лесният метод кохезионната политика да бъде компрометирана е, в случай че се позволен корупционни схеми с тези средства. 

По време на срещата президентът означи опцията Комитетът на районите да взе участие по-активно в процеса на децентрализация в България.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР